Ny Timeout-regel I Håndbold Skaber Forvirring [Sådan Er Den]
I 2017 blev der indført en ny timeout-knap af IHF, som første gang blev afprøvet til kvindernes VM-slutrunde i Tyskland. Den er dog først blevet taget i brug i den danske liga i denne sæson, og timeout-knapperne har allerede skabt stort dramatik.
Timeout regel
Når man spiller håndbold, kan hvert hold tage to timeouts, en i hver halvleg, hvor de har et minut til at snakke taktik igennem samt få en pause etc.
I tophåndbold har hvert hold dog mulighed for at tage tre timeouts. De må maksimalt bruge to på en halvleg.
Der må kun tages timeout, når man ens eget hold er i boldbesiddelse. Det er her, den nye timeout-knap har skabt drama og debat.
Forskellen på den nye og gamle regel
Cheftræneren på de to spillende hold har før i tiden gået rundt med et lamineret grønt kort om halsen, som der kunne lægges på dommerbordet, hvorefter der blev taget timeout hurtigst muligt.
I Stedet for, at det nu er dommerbordet, som har ansvaret for, at der bliver taget timeout, er der opstillet en rød buzzer-knap på hver side af dommerbordet, som de to trænere kan gå hen at trykke på.
Når der trykkes på denne knap, stopper tiden på haluret automatisk, og her har der både været problemer med, at der er forsinkelse på den elektroniske knap, men især, at nogle trænere misbruger knappen, hvor de trykker, men deres hold ikke er i boldbesiddelse.
Straf ved uberettiget brug
Flere trænere har trykket på knappen, hvor deres hold ikke selv har haft bolden. Derved modtager de en straf, alt efter, hvornår de misbruger knappen.
Det er træneren der bærer ansvaret af knappen, og her lød reglen på, at træneren får en advarsel, man fratages sin timeout, og modtager en udvisning.
Hvis det bliver gjort, hvor modstanderholdet har en oplagt målchance, er straffen endnu hårdere. Her modtager træneren et blåt kort. Derudover ses det nu, at det andet hold modtager straffekast.
Team Esbjerg-træner med ulovlig timeout
I gårsdagens kamp mellem Team-Esbjerg og Herning-Ikast, var der stort kaos i slutminutterne, hvor der stod 25-25. Begge hold må kun tage en time-out i de sidste fem minutter i kampen, og her valgte Esbjergs træner Jesper Jensen af tage en ulovlig timeout.
Der gik flere sekunder fra, at Jesper Jensen havde trykket på knappen til, at lyden kunne høres i hallen. Derved gav dommeren ikke tilladelse til, at timeouten blev gennemført.
Fik fysioterapeuten til at trykke
For et par uger siden var det Københavns håndboldtræner, der brugte knappen ulovligt. Claus Mogensen bad holdets fysioterapeut om at trykke på knappen.
Her håbede han, at Nykøbing ville misse deres straffekast, så de selv kunne nå at tilspille sig en ekstra mulighed i slutsekunderne. Dette gik dog ikke som planlagt.
Her endte fysioterapeuten med at få tildelt et blåkort.
Blåt kort
De fleste er efterhånden godt kendte med gule og røde kort, når det kommer til sport.
I håndbold er der dog tre kort at holde styr på, hvor dommeren har den mulighed at uddele et blåt kort.
Det røde kort giver i håndbold nemlig kun karantæne resten af kampen modsat fodbold, hvorimod hvis dommeren tildeler et blåt kort til en spiller, har spilleren også karantæne i næste kamp.
Reglen kan ikke ændres før næste sæson
Der er mange, som er utilfredse med den nye timeout-regel.
Der står i DHF reglementet §17, at der ikke kan ændres i turneringsreglementet for turneringerne under en sæson. En sæson strækker sig fra d. 01 juli til den 30. Juni året efter.
Derfor må de utilfredse vente noget tid endnu, før reglen eventuelt ændres.