Hvordan Er Offsidereglen?

Skrevet d. 04. June 2019
Noello Otto

Offside-reglen bliver af mange brugt som et pejlemærke for, hvorvidt en person er fodboldkyndig eller ej. Hvis du kæmper lidt med forståelsen af denne regel, gør du det forhåbentligt ikke længere, når du har læst denne artikel.

“Der er så meget, som kvinder ikke forstår,” er Danske Spils tagline samt en linje, der er blevet brugt om rigtig mange, som ikke har kunnet offsidereglen. Dette er måske ikke helt fair, for offsidereglen er faktisk en anelse kompleks på en række områder.

Når man forstår den, finder man den sikkert ret simpel, men den kan være ret svær at forklare. Vi vil dog give det et skud herunder.

Offside er en fodboldregel, der siger, at hvis en spiller befinder sig i offside-position, må han ikke deltage aktivt i spillet. Det betyder, at han hverken må have kontakt med bolden, genere en modspiller eller på nogen måde opnå fordel af sin position.

Men hvornår befinder man sig så i offside?

Det gør man, hvis man er nærmere modstandernes mållinje end både bolden og næstbagerste modspiller (man skal huske at tælle målmanden med. Den detalje glemmer mange).

Man kan ikke være i offside-position på egen banehalvdel. Ligeledes kan der ikke dømmes offside i forbindelse med målspark, indkast og hjørnespark. Offside-reglen findes i fodboldlovens §11.

Hvornår er man i offside-position?

Noget, der har været diskuteret flittigt i årenes løb, er, hvornår man befinder sig i en offside-position. Er det, når fødderne befinder sig i en strafbar position, eller er det nok, at en hårtot gør?

Som tingene er lige nu, så befinder man sig i en offside-position, hvis:

Ens hoved, krop eller fødder befinder sig på modstanderens banehalvdel, og en del af ens hoved, krop eller fødder er nærmere modstanderens mållinje end både bolden og næstsidste modspiller.

Fodboldregler er dog ikke mejslet i granit og kan derfor godt ændres med årene. Det er derfor ikke sikkert, at ovenstående gælder om ti år, men lige nu er det altså, sådan reglerne er.

Næste indlæg
Hvad er en hybridbane i fodbold?
En fodboldbane er ikke længere bare en græsplæne, hvor der er opstillet to mål. I dag kommer fodbold…
Læs mere
Hvad er 1. division? Få styre på rækkerne
1. division, Superliga, Champions League og Oddset Ligaen, hvad er egentlig forskellen på de forskel…
Læs mere
Hvad vejer en fodbold? Så meget vejer en officiel fodbold
En fodbold er ikke bare en fodbold. Den lille runde, som i dag er en uundværlig del af verdens mest …
Læs mere