Hvordan Er Offsidereglen?

Skrevet d. 04. June 2019
Noello Otto

Offside-reglen bliver af mange brugt som et pejlemærke for, hvorvidt en person er fodboldkyndig eller ej. Hvis du kæmper lidt med forståelsen af denne regel, gør du det forhåbentligt ikke længere, når du har læst denne artikel.

“Der er så meget, som kvinder ikke forstår,” er Danske Spils tagline samt en linje, der er blevet brugt om rigtig mange, som ikke har kunnet offsidereglen. Dette er måske ikke helt fair, for offsidereglen er faktisk en anelse kompleks på en række områder.

Når man forstår den, finder man den sikkert ret simpel, men den kan være ret svær at forklare. Vi vil dog give det et skud herunder.

Offside er en fodboldregel, der siger, at hvis en spiller befinder sig i offside-position, må han ikke deltage aktivt i spillet. Det betyder, at han hverken må have kontakt med bolden, genere en modspiller eller på nogen måde opnå fordel af sin position.

Men hvornår befinder man sig så i offside?

Det gør man, hvis man er nærmere modstandernes mållinje end både bolden og næstbagerste modspiller (man skal huske at tælle målmanden med. Den detalje glemmer mange).

Man kan ikke være i offside-position på egen banehalvdel. Ligeledes kan der ikke dømmes offside i forbindelse med målspark, indkast og hjørnespark. Offside-reglen findes i fodboldlovens §11.

Hvornår er man i offside-position?

Noget, der har været diskuteret flittigt i årenes løb, er, hvornår man befinder sig i en offside-position. Er det, når fødderne befinder sig i en strafbar position, eller er det nok, at en hårtot gør?

Som tingene er lige nu, så befinder man sig i en offside-position, hvis:

Ens hoved, krop eller fødder befinder sig på modstanderens banehalvdel, og en del af ens hoved, krop eller fødder er nærmere modstanderens mållinje end både bolden og næstsidste modspiller.

Fodboldregler er dog ikke mejslet i granit og kan derfor godt ændres med årene. Det er derfor ikke sikkert, at ovenstående gælder om ti år, men lige nu er det altså, sådan reglerne er.

Næste indlæg
Hvem opfandt fodbold?
Fodboldens oprindelse Fodbold har mange år på bagen og kan dateres hele vejen tilbage til middelald…
Læs mere
Hvem har scoret flest mål i fodbold? Se svaret
De fleste fodboldfans går især op i en ting, nemlig dem, der scorer mål. De fleste tror formentlig, …
Læs mere
Hvad vejer en fodbold?
En fodbold er vel bare en fodbold, tænker du, men det er faktisk ikke helt rigtigt. Der er forskel p…
Læs mere